Borůvkové mufiny
Porce
2-4
Doba přípravy:
15 min
Doba vaření:
25 minut
Náročnost:
nízká
Typ stravy:
Paleo

Suroviny
2 hrnky jemně mleté mandlové mouky
¼ lžičky soli
½ lžičky jedlé sody
¼ hrnku kokosového oleje (rozpuštěný a vychlazený)
3 velká vejce
¼ hrnku javorového sirupu
1 lžička vanilkového (bezlepkového) extraktu
1 hrnek borůvek (mražené nebo čerstvé)
Postup
1
Troubu předehřejte na 180°C. Do jedné misky postupně nasypte všechny sypké ingredience a pečlivě promíchejte. Ve druhé misce pečlivě prošlehejte vejce, olej, vanilkový extrakt a javorový sirup. Vejce by měla být pokojové teploty, stejně tak rozpuštěný kokosový olej (nevlévejte teplé do studeného, olej se zdrcne chladnými vejci a pokud bude olej příliš teplý zdrcnou se, pro změnu, vejce).
2
Pečlivě prošlehané tekuté suroviny vlijte do mísy se sypkými ingrediencemi. Lehce promíchejte. Borůvky přidejte až nakonec a lehce promíchejte (mražené borůvky mohou těsto zbarvit do fialova, proto můžete do mufinových košíčků vložit čisté těsto a pak jednotlivé borůvky zapíchnout do těsta v jednotlivých košíčcích).
3
Pečte po dobu 18-20 minut nebo dokud se těsto přestane lepit na špejli. Po vytažení z trouby košíčky vyndejte z mufinové formy a nechte zchladnout.
Další recepty
Kostní vývar
AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree. Příprava kostního vývaru je velmi jednoduchá, samotné vaření zabere minimálně 4, maximálně 48 hodin. Vývary z hovězích, vepřových kostí, drůbežího skeletu představují klasiku české kuchyně.

Dýňová polévka
AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb cukrfree. Velmi jednoduchá příprava – 15 minut, celková doba vaření 60 minut včetně pečení dýně. Velmi oblíbený recept v naší domácnosti. Místo krutonů používám najemno nakrájenou a orestovanou slaninu.