Kostní vývar

Vývary z hovězích, vepřových kostí, drůbežího skeletu představují klasiku české kuchyně. Vývary jsou nutričně bohaté na minerály, ale především na esenciální i neesenciální aminokyseliny. Glycin a prolamin jsou aminokyseliny, které si zaslouží naši pozornost.

broth 5817759 1920 • Kateřina Málková • Nutričním bohatstvím ke zdraví.

Glycin & Prolin

Glycin je důležitý pro syntézu DNA, RNA a velkého množství bílkovin v těle, je důležitý pro zažívací a nervový systém a pro hojení ran. Glycin se v těle přeměňuje na neurotransmiter Serin, který je zodpovědný za bdělost, dobrou paměť, náladu a celkové zklidnění organismu. Dále se glycin podílí na regulaci krevního cukru, svalovém růstu a regeneraci a na zvýšení kreatinu v těle. V neposlední řadě se glycin účastní detoxifikace organismu (je zodpovědný za tvorbu glutathionu) a trávení (reguluje tvorbu žlučových solí a uvolňování žaludeční kyseliny).

Prolin napomáhá cévám uvolňovat nánosy cholesterolu zpět do krve a snižuje tak potenciální zanesení cév. Účastní se tvorby kolagenu a štěpení bílkovin.

Porce

10-12

Doba přípravy:

20 min

Doba vaření:

4-48 hodin

Náročnost:

nízká

Typ stravy:

AIP

Kostní vývary by se ideálně měly vařit z kostí zvířat, která běhala po pastvinách a spásala trávu a nebo z kostí, která jsou označená jako bio.
bone 625336 1920 • Kateřina Málková • Nutričním bohatstvím ke zdraví.

Suroviny

4 litry filtrované studené vody

1 kg kostí (kloub, morková kost, atd.)

30 ml jablečného octa

2–3 snítky libečku

3–4 snítky petrželové natě

2 mrkve

2 petržele

¼ střední celerové bulvy

1 větší cibule

3 stroužky česneku

sůl

Čím déle vývar vaříme, tím více minerálních

látek se do vývaru uvolní.

Postup

 1

Do hrnce vložíme kosti zalijeme studenou filtrovanou vodou. Přidáme očištěnou zeleninu, ocet a zelenou nať.

 2

V případě, že vývar budete po dovaření pít, můžete přidat i sůl. V případě, že budete vývar používat jako dochucovadlo nebo ingredienci do dalších pokrmů, doporučuje se vývar nesolit.

3

Obsah hrnce přivedeme k varu, odstraníme pěnu (sraženou bílkovinu) a teplotu zredukujeme na velmi nízký stupeň. Vývar takto táhneme 4, 8, 12, 24–48 hodin. Po vychlazení vývaru seberte sražený tuk – je prozanětlivý a zvyšuje cholesterol.

Další recepty

Kuře v žampionové omáčce

Dýňová polévka

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb cukrfree. Velmi jednoduchá příprava – 15 minut, celková doba vaření 60 minut včetně pečení dýně. Velmi oblíbený recept v naší domácnosti. Místo krutonů používám najemno nakrájenou a orestovanou slaninu.

Kuře v žampionové omáčce

Kuře v žampionové omáčce

& Květáková rýže

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree. Krémová omáčka z kokosového mléka a žampionů se sametovou texturou se velmi dobře hodí ke křehkému kuřecímu masu. Jednoduchý recept připravený do 30 minut můžete podávat s květákovou rýží, restovanou zeleninou, nebo s rýží, pokud jste ji u AIP již úspěšně přidali zpět.

Kuře v žampionové omáčce

Borůvkové mufiny

Paleo, bez lepku, bez laktózy. Základ tvoří mandlová mouka. Velmi jednoduché, do půl hodiny hotové a 5 minut po vytažení z trouby si můžete mufin vychutnat. Skvělá svačinka pro děti i dospělé, vhodné na oslavy, nebo jen tak pro radost.

Novinky z oblasti zdravé výživy

autoimunitního protokolu   

prevence civilizačních chorob

zdravého životního stylu           

nové zdravé recepty