Kostní vývar
Vývary z hovězích, vepřových kostí, drůbežího skeletu představují klasiku české kuchyně. Vývary jsou nutričně bohaté na minerály, ale především na esenciální i neesenciální aminokyseliny. Glycin a prolamin jsou aminokyseliny, které si zaslouží naši pozornost.
Glycin & Prolin
Glycin je důležitý pro syntézu DNA, RNA a velkého množství bílkovin v těle, je důležitý pro zažívací a nervový systém a pro hojení ran. Glycin se v těle přeměňuje na neurotransmiter Serin, který je zodpovědný za bdělost, dobrou paměť, náladu a celkové zklidnění organismu. Dále se glycin podílí na regulaci krevního cukru, svalovém růstu a regeneraci a na zvýšení kreatinu v těle. V neposlední řadě se glycin účastní detoxifikace organismu (je zodpovědný za tvorbu glutathionu) a trávení (reguluje tvorbu žlučových solí a uvolňování žaludeční kyseliny).
Prolin napomáhá cévám uvolňovat nánosy cholesterolu zpět do krve a snižuje tak potenciální zanesení cév. Účastní se tvorby kolagenu a štěpení bílkovin.
Porce
10-12
Doba přípravy:
20 min
Doba vaření:
4-48 hodin
Náročnost:
nízká
Typ stravy:
AIP
Kostní vývary by se ideálně měly vařit z kostí zvířat, která běhala po pastvinách a spásala trávu a nebo z kostí, která jsou označená jako bio.
Suroviny
4 litry filtrované studené vody
1 kg kostí (kloub, morková kost, atd.)
30 ml jablečného octa
2–3 snítky libečku
3–4 snítky petrželové natě
2 mrkve
2 petržele
¼ střední celerové bulvy
1 větší cibule
3 stroužky česneku
sůl
Čím déle vývar vaříme, tím více minerálních
látek se do vývaru uvolní.
Postup
1
Do hrnce vložíme kosti zalijeme studenou filtrovanou vodou. Přidáme očištěnou zeleninu, ocet a zelenou nať.
2
V případě, že vývar budete po dovaření pít, můžete přidat i sůl. V případě, že budete vývar používat jako dochucovadlo nebo ingredienci do dalších pokrmů, doporučuje se vývar nesolit.
3
Obsah hrnce přivedeme k varu, odstraníme pěnu (sraženou bílkovinu) a teplotu zredukujeme na velmi nízký stupeň. Vývar takto táhneme 4, 8, 12, 24–48 hodin. Po vychlazení vývaru seberte sražený tuk – je prozanětlivý a zvyšuje cholesterol.
Další recepty
Dýňová polévka
AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb cukrfree. Velmi jednoduchá příprava – 15 minut, celková doba vaření 60 minut včetně pečení dýně. Velmi oblíbený recept v naší domácnosti. Místo krutonů používám najemno nakrájenou a orestovanou slaninu.
Kuře v žampionové omáčce
& Květáková rýže
AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree. Krémová omáčka z kokosového mléka a žampionů se sametovou texturou se velmi dobře hodí ke křehkému kuřecímu masu. Jednoduchý recept připravený do 30 minut můžete podávat s květákovou rýží, restovanou zeleninou, nebo s rýží, pokud jste ji u AIP již úspěšně přidali zpět.