Recepty

Recepty jsou sestaveny z jednoduchých, tělu přirozených, ingrediencí.
Jsou bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky, fytonutrienty a vlákninu. Nutriční bohatství mikroživin v potravinách představuje lék přirozený
našemu tělu, teprve s jeho dostatkem je tělo schopné se zotavit a zhojit.

Odebírejte newsletter!

Jarní inspirace

Kuře v žampionové omáčce

Květáková rýže

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree, Vegan. Květáková rýže představuje maskota AIP. U autoimunitního protokolu najdete AIP rýži u mnoha receptů. Je nutričně vysoce bohatá, rychlá a dá se připravit na mnoho způsobů, záleží jen na vaší fantazii. Květáková rýže se dá připravit nasladko i naslano. Květák patří do skupiny High – FODMAP potravin.
Kuře v žampionové omáčce

Restovaná mrkev

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree, Vegan. Velmi jednoduchý recept, který je hotový do 10 minut. Stačí vám mrkev, kvalitní olivový olej, sůl a citrón a máte skvělou přílohu. Velmi oblíbená je v naší domácnosti, nemluvě o bohatosti vitamínů a minerálních látek, jejichž vstřebávání zajišťuje i přítomnost olivového oleje. Trik je mít zeleninu částečně syrovou.

Kuře v žampionové omáčce

Borůvkové mufiny

Paleo, bez lepku, bez laktózy. Základ tvoří mandlová mouka. Velmi jednoduché, do půl hodiny hotové a 5 minut po vytažení z trouby si můžete mufin vychutnat. Skvělá svačinka pro děti i dospělé, vhodné na oslavy, nebo jen tak pro radost.

Polévky

Kuře v žampionové omáčce

Kostní vývar

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree. Příprava kostního vývaru je velmi jednoduchá, samotné vaření zabere minimálně 4, maximálně 48 hodin. Vývary z hovězích, vepřových kostí, drůbežího skeletu představují klasiku české kuchyně.
Kuře v žampionové omáčce

Dýňová polévka

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb cukrfree. Velmi jednoduchá příprava – 15 minut, celková doba vaření 60 minut včetně pečení dýně. Velmi oblíbený recept v naší domácnosti. Místo krutonů používám najemno nakrájenou a orestovanou slaninu.

Hlavní chody

Kuře v žampionové omáčce

Sekaná se skrytou zeleninou

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, cukrfree. Vtipně zakomponovanou zeleninu ocení nejedna maminka. Kvalitní maso se skrytou zeleninou je velmi chutné a hodí se ke květákové kaši nebo restované zelenině. Doba přípravy 15 minut, doba pečení je 60 minut.
Kuře v žampionové omáčce

Krevetový salát

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb. Velmi jednoduchý, několik ingrediencí nadělá plno parády. Salát pro každé roční období, je plný zdravých tuků, kvalitního proteinu a zeleniny s tolik potřebnou vlákninou. Zálivka je univerzální, hodí so do mnoha dalších salátů.
Kuře v žampionové omáčce

Kuře v žampionové omáčce

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree. Krémová omáčka z&nbspkokosového mléka a žampionů se&nbspsametovou texturou se velmi dobře hodí ke křehkému kuřecímu masu. Jednoduchý recept připravený do 30 minut můžete podávat s květákovou rýží, restovanou zeleninou, nebo s rýží, pokud jste ji u AIP již úspěšně přidali zpět.
Kuře v žampionové omáčce

Vepřová krkovice jako minutka

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, cukrfree. Pokud jste sehnali kvalitní vepřovou krkovici není nic lepšího, než ji dát na pár minut na pánev a následně vychutnávat chuť kvalitního vepřového, o&nbspkterém víte, že běhalo po dvoře, vidělo slunce, mělo kvalitní péči a krmivo. Zdroje jsou v tomto případě velmi důležité.

Přílohy

Kuře v žampionové omáčce

Květáková rýže

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree, Vegan. Květáková rýže představuje maskota AIP. U autoimunitního protokolu najdete AIP rýži u mnoha receptů. Je nutričně vysoce bohatá, rychlá a dá se připravit na mnoho způsobů, záleží jen na vaší fantazii. Květáková rýže se dá připravit nasladko i naslano. Květák patří do skupiny High – FODMAP potravin.

Kuře v žampionové omáčce

Restovaná cuketa

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree, Vegan. Velmi jednoduchý recept, který je hotový do 10 minut. Stačí vám cuketa, kvalitní olivový olej a sůl. Vhodná příloha k masům a rybám. Cuketu solte až nakonec, jinak vám během restování pustí vodu a bude příliš změklá.
Kuře v žampionové omáčce

Květáková kaše

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree, Vegan. Květáková kaše je vynikající náhražkou klasické bramborové kaše. Je plná vitamínů a minerálů, je nízko-glykemická a není vám po ní těžko. Je opravdu plnohodnotnou náhradou brambor. Květák patří do skupiny High – FODMAP potravin.
Kuře v žampionové omáčce

Restovaná mrkev

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree, Vegan. Velmi jednoduchý recept, který je hotový do 10 minut. Stačí vám mrkev, kvalitní olivový olej, sůl a citrón a máte skvělou přílohu. Velmi oblíbená je v naší domácnosti, nemluvě o bohatosti vitamínů a minerálních látek, jejichž vstřebávání zajišťuje i přítomnost olivového oleje. Trik je mít zeleninu částečně syrovou.

Kuře v žampionové omáčce

Pečená zelenina

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree, Vegan. Slouží jako vynikající příloha ke kvalitnímu masu, anebo ji můžete jíst jen tak. Pečení zeleniny vybízí k experimentování a nacházení chutí, které vám budou nejvíce lahodit. Nejlépe chutná, když je venku sychravo a vás může krásně zahřát na duši i v žaludku

Něco dobrého na zub

Kuře v žampionové omáčce

Broskvový krambl

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, Vegan. Krambl je vynikající desert, který se stane hitem, kamkoliv jej přinesu. Můžete použít i další ovoce, které pouští šťávu: jahody, borůvky, čerstvé fíky společně s broskvemi, nebo meruňky. Krambl je beznadějně jednoduchý a rychlý a pokud si chcete (a můžete) zahřešit, pak je vynikající teplý s vanilkovou zmrzlinou.
Kuře v žampionové omáčce

Borůvkové mufiny

Paleo, bez lepku, bez laktózy. Základ tvoří mandlová mouka. Velmi jednoduché, do půl hodiny hotové a 5 minut po vytažení z trouby si můžete mufin vychutnat. Skvělá svačinka pro děti i dospělé, vhodné na oslavy, nebo jen tak pro radost.

Novinky z oblasti zdravé výživy

autoimunitního protokolu   

prevence civilizačních chorob

zdravého životního stylu           

nové zdravé recepty