Dýňová polévka

 

 

 

 

 

 

 

Porce

8

Doba přípravy:

15 min

Doba vaření:

60 min

Náročnost:

nízká

Typ stravy:

AIP

IMG 5136 rotated • Kateřina Málková • Nutričním bohatstvím ke zdraví.

Suroviny

1 větší dýně hokkaido

3 větší cibule

5 cm kousek čerstvého zázvoru

3 ½ hrnku (1 litr) zeleninového vývaru

¾ hrnku kokosového mléka

2 kávová lžíce olivového oleje

½ kávové lžičky soli

Jako přílohu můžete podávat najemno nakrájenou a opečenou slaninu.

Postup

 1

Troubu nastavíme na 180°C. Dýni hokkaido omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Dýni neloupeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka, nakrájíme na menší kousky a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Plech dáme do vyhřáté trouby na cca 20 minut, poté dýni zkontrolujeme, otočíme a pečeme dalších 10 minut. Dýně má být změklá, ne kašovitě měkká.

 2

Na olivovém oleji restujeme do zlatova nahrubo nakrájenou cibuli. Zalejeme vlažným zeleninovým vývarem a vaříme cca 10 minut.

 

3

Opečenou a změklou dýni vyndáme z trouby a ihned vložíme do hrnce s vývarem. Přidáme kokosové mléko, lehce osolíme, přidáme na kolečka nakrájený čerstvý zázvor a vaříme dalších 20 minut. Nakonec vše rozmixujeme na jemný krém. V případě potřeby dosolíme, je vhodné počkat s finálním solením nakonec, poněvadž zeleninový vývar už nějakou sůl může obsahovat.

Další recepty

Kuře v žampionové omáčce

Sekaná se skrytou zeleninou

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, cukrfree. Vtipně zakomponovanou zeleninu ocení nejedna maminka. Kvalitní maso se skrytou zeleninou je velmi chutné a hodí se ke květákové kaši nebo restované zelenině. Doba přípravy 15 minut, doba pečení je 60 minut.

Kuře v žampionové omáčce

Restovaná mrkev

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree, Vegan. Velmi jednoduchý recept, který je hotový do 10 minut. Stačí vám mrkev, kvalitní olivový olej, sůl a citrón a máte skvělou přílohu. Velmi oblíbená je v naší domácnosti, nemluvě o bohatosti vitamínů a minerálních látek, jejichž vstřebávání zajišťuje i přítomnost olivového oleje. Trik je mít zeleninu částečně syrovou.

Kuře v žampionové omáčce

Pečená zelenina

AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree, Vegan. Slouží jako vynikající příloha ke kvalitnímu masu, anebo ji můžete jíst jen tak. Pečení zeleniny vybízí k experimentování a nacházení chutí, které vám budou nejvíce lahodit. Nejlépe chutná, když je venku sychravo a vás může krásně zahřát na duši i v žaludku

Novinky z oblasti zdravé výživy

autoimunitního protokolu   

prevence civilizačních chorob

zdravého životního stylu           

nové zdravé recepty