Dýňová polévka
Porce
8
Doba přípravy:
15 min
Doba vaření:
60 min
Náročnost:
nízká
Typ stravy:
AIP
Suroviny
1 větší dýně hokkaido
3 větší cibule
5 cm kousek čerstvého zázvoru
3 ½ hrnku (1 litr) zeleninového vývaru
¾ hrnku kokosového mléka
2 kávová lžíce olivového oleje
½ kávové lžičky soli
Jako přílohu můžete podávat najemno nakrájenou a opečenou slaninu.
Postup
1
Troubu nastavíme na 180°C. Dýni hokkaido omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Dýni neloupeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka, nakrájíme na menší kousky a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Plech dáme do vyhřáté trouby na cca 20 minut, poté dýni zkontrolujeme, otočíme a pečeme dalších 10 minut. Dýně má být změklá, ne kašovitě měkká.
2
Na olivovém oleji restujeme do zlatova nahrubo nakrájenou cibuli. Zalejeme vlažným zeleninovým vývarem a vaříme cca 10 minut.
3
Opečenou a změklou dýni vyndáme z trouby a ihned vložíme do hrnce s vývarem. Přidáme kokosové mléko, lehce osolíme, přidáme na kolečka nakrájený čerstvý zázvor a vaříme dalších 20 minut. Nakonec vše rozmixujeme na jemný krém. V případě potřeby dosolíme, je vhodné počkat s finálním solením nakonec, poněvadž zeleninový vývar už nějakou sůl může obsahovat.
Další recepty
Sekaná se skrytou zeleninou
AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, cukrfree. Vtipně zakomponovanou zeleninu ocení nejedna maminka. Kvalitní maso se skrytou zeleninou je velmi chutné a hodí se ke květákové kaši nebo restované zelenině. Doba přípravy 15 minut, doba pečení je 60 minut.
Restovaná mrkev
AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree, Vegan. Velmi jednoduchý recept, který je hotový do 10 minut. Stačí vám mrkev, kvalitní olivový olej, sůl a citrón a máte skvělou přílohu. Velmi oblíbená je v naší domácnosti, nemluvě o bohatosti vitamínů a minerálních látek, jejichž vstřebávání zajišťuje i přítomnost olivového oleje. Trik je mít zeleninu částečně syrovou.
Pečená zelenina
AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, low-carb, cukrfree, Vegan. Slouží jako vynikající příloha ke kvalitnímu masu, anebo ji můžete jíst jen tak. Pečení zeleniny vybízí k experimentování a nacházení chutí, které vám budou nejvíce lahodit. Nejlépe chutná, když je venku sychravo a vás může krásně zahřát na duši i v žaludku