Dýňová polévka
Porce
8
Doba přípravy:
15 min
Doba vaření:
60 min
Náročnost:
nízká
Typ stravy:
AIP
Suroviny
1 větší dýně hokaido
3 větší cibule
5 cm kousek čerstvého zázvoru
3 ½ hrnku (1 litr) zeleninového vývaru
¾ kokosového mléka
1 kávová lžíce olivového oleje
½ kávové lžičky soli
Jako přílohu můžete podávat najemno nakrájenou a opečenou slaninu.
Postup
1
Troubu nastavíme na 180°C. Dýni hokaido omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Dýni neloupeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka, nakrájíme na menší kousky a vložíme na plech vyložený pečícímpapírem. Plech dáme do vyhřáté trouby na cca 20 minut, poté dýni zkontrolujeme, otočíme a pečemedalších 10 minut. Dýně má být změklá, ne kašovitěměkká.
2
Na olivovém oleji restujeme do zlatova nahrubo nakrájenou cibuli. Zalejeme vlažným zeleninovým vývarem a vaříme cca 10 minut.
3
Opečenou a změklou dýni vyndáme z trouby a ihned vložíme do hrnce s vývarem. Přidáme kokosové mléko, lehce osolíme, přidáme na kolečka nakrájený čerstvý zázvor a vaříme dalších 15 minut. Nakonec vše rozmixujeme na jemný krém. V případě potřeby dosolíme, je vhodné počkat s finálním solením nakonec, poněvadž zeleninový vývar už nějakou sůl může obsahovat.